Żywność ekologiczna zagościła w Łodzi
Autor: Tomasz Kodłubański
Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD oraz czwarta edycja Targów Ekologicznego Stylu życia beECO zyskały już stałe miejsce pośród polskich imprez targowych poświęconych szeroko pojętej branży ekologicznej.
Podczas ósmej edycji targów, które odbyły się pomiędzy 2 a 4 października w łódzkiej hali Expo zaprezentowali się wiodący producenci i dystrybutorzy branży bioproduków oraz gospodarstw produkujących zdrową ekologiczną żywność. Targi NATURA FOOD & beECO są najważniejszą i największą imprezą branży produktów żywności wysokiej jakości w naszym kraju. Na przestrzeni ponad 6 tys. m2 swoją ofertę zaprezentowało ponad 300 firm z branży bioprodutów, w tym producentów, przetwórców i dystrybutorów żywność ekologiczną, naturalną i tradycyjną, a także naturalne i ekologiczne kosmetyki, środki czystości czy sprzęt gospodarstwa domowego wytwarzany z przyjaznych dla środowiska materiałów.
NATURA FOOD i beECO zaoferowały w tym roku wiele imprez branżowych, takich jak BIObiznes Forum, Akademia Biokuriera, II Forum EKObranży, Forum Bioróżnorodności, na których gościli przedstawiciele bio biznesu. Cykl branżowych sesji warsztatowo-seminaryjnych, których wiodącym tematem był ekobiznes, stał się prawdziwą atrakcją dla przedsiębiorców i koproducentów, a w tym roku po raz pierwszy dla restauratorów i pracowników gastronomii. Tematyka spotkań dla branży dotykała problemu ekspansji oraz rozpowszechniania produktów ekologicznych i żywności funkcjonalnej w Polsce oraz znaczenia praktycznej wiedzy, treści i obrazu w marketingu ekofirmy. W wydarzeniach tych brała udział kadra menedżerska ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w dużych sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych, właściciele sklepów z żywnością i produktami wysokiej jakości, ich pracownicy oraz ci którzy swoja przyszłość wiążą z branża Eko.
Program tegorocznego BIOświęta obfitował w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności, zdrowego stylu życia oraz degustacji lokalnych specjałów niemal ze wszystkich zakątków Polski i nie tylko. Wśród atrakcji wyróżnić można warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Krystiana Skwierza, Macieja Walnika, Lilianę Filipiak. Smakosze mieli okazję wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej, które już po raz drugi przeprowadził duet z Atelier Smaku, czyli Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Na kawoszy czekała Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje nt. sztuki jej parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania kawy mlekiem oraz o pochodzeniu i uprawie tej rośliny.
Już po praz ósmy zgromadzeni w hali targowej goście oraz wystawcy poznali laureatów prestiżowej nagrody czyli Złotego Medalu NATURA FOOD 2015. Produkty oceniane są w czterech kategoriach: produkty ekologiczne certyfikowane, produkty naturalne, produkty tradycyjne, produkty zagraniczne (ekologiczne, naturalne i tradycyjne). Konkurs cieszy się ogromnym uznaniem wystawców i wysokim prestiżem w branży. Wizerunek Medalu stał się rozpoznawalnym wyróżnieniem na terenie Polski oraz symbolem i gwarancja dobrej jakości. Laureaci Bardzo często wykorzystują go jako element kampanii marketingowych. W kategorii produkty ekologiczne certyfikowane złoty medal przyznany został firmie Handlowo-Produkcyjnej Cezary Lompart za produkt: kasza gryczana instant bio oraz firmie Pasieka Pucer za miód nektarowy lipowy z mazurskiej pasieki ekologicznej. W kategorii produkt naturalny niecertyfikowany złoty medal został przyznany Zakładowi Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski za produkt: sos cumberland 250g, natomiast w kategorii produkt tradycyjny złoty medal za produkt – kwas miodowy złoty medal przyznano firmie Smak Dzieciństwa – Agnieszka Zamojska.
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego został przyznany firmie Pasieka Pucer za miód nektarowy lipowy z mazurskiej pasieki ekologicznej.
Goście targowi mogli również zapoznać z produktami, które zostały zgłoszone do konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi – Tygiel Smaków. W ty roku po raz pierwszy na targach pojawili się laureaci konkursu mającego na celu wyłonić najlepszy sklep z żywności ekologiczną w Polsce. Pierwsze miejsce w tej kategorii zajął sklep Organic Food Store & Bistro w Warszawie.
W specjalnej Strefie Pokazów Kulinarnych można było również kibicować blogerom kulinarnym, którzy stanęli do rywalizacji w konkursie na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie”.
Pierwszego dnia targów Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tradycyjnie przyznało nagrody w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2015. W kategorii Ekologia Środowisko nagrodzone zostało gospodarstwo Krzysztofa Zembrowskiego ze wsi Bodaki w woj. podlaskim, a w kategorii Gospodarstwo Towarowe – Hanna i Robert Kuryluk z woj. lubelskiego.
Na odwiedzających halę targową czekało wiele ciekawych wykładów, seminariów na temat zdrowego stylu życia. Targi NATURA FOOD & beECO są przyjazne dzieciom. Przez cały okres ich trwania rodzice mogli zostawić maluchy pod czujnym okiem opiekunów, którzy zgodnie z zasadą uczyć bawiąc, zainspirują maluchy do ekologicznych gier i zabaw.